Sokbor

Blog sok borról

Borklub - Olaszrizling kóstoló - rövidített kiadás

2018. május 03. 20:58 - varga.daniel.sokbor

A borklubban ezúttal Olaszrizlingeket kóstolni gyűltünk össze. Aztán kiderült, hogy koordinációs problémákba ütköztünk, mivel végül csak hat palack bort hoztunk összesen. Persze kérdés, hogy mennyivel reprezentatívabb mintavétel a magyar borpiacról egy 12 palackos kóstoló egy 6 palackosnál, de az biztos, hogy a palackok számát mindenki kevesellte. Az a hat palack viszont szerencsére mind érdekes és kóstolásra érdemes volt, az Olaszrizling különböző stílusait széles spektrumon mutatta be. Az értékelés a szokásos "saját vélemény"/"közös vélemény"("saját pont"/"átlag pont") szerkezet szerint van dokumentálva.

p80423-211849.jpgA kóstolósor

Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2016

Zöldes, Sauvignon Blancos felütés. Érni kezdő illat, kis fehérrépával fűszerezve. Szép, kerek, éppen hogy savanykás savak. Jól csúszó, kissé olajos korty. Közepes, mandulás lecsengés. / Fű és szalma illat, olajos korty, tök és mandulaíz kis petrezselyemmel. Szép hordóhasználat. Az alkohol kicsit kilóg, a lecsengés kesernyés. (85/84)

Válibor Olaszrizling 2016

Nagyon terroirhangsúlyos illat, tele füsttel és a bazalttos területekre jellemző köves illattal, melyet egy kis gyümölcsösség és hordófűszer díszít. A kortyot is a terroir uralja, tiszta kő, jó értelemben, bár a korty kifejezetten szikár, és a savak is, akármilyen szépek, még fiatalok. Olyan, mint egy jó Laposa bor, minusz a jellegzetes fajélesztős aromák. / Acetonos, már-már mesterkélt illat, majd ahogy kinyílik, almás, citromos jegyek jelennek meg benne. A szájba fiatal, törékeny arcát mutatja, és a korty közepe üres. Még biztosan nagyon fiatal. (86/82)
p80423-213420.jpg

Dobosi Hordós Olaszrizling 2015

Érett, reszelt almás, mézes illat, némi füstös terroirjelleggel díszítve. Lekerekedett, gyümölcsös korty, savanykás savak, lecsengése közepes és egysíkú. Egy jó Olaszrizling. / Érett, mézes illat, trópusi gyümölcsös, almás, krétás íz. Szépen integrálódott alkohol. A korty lomha, a fajta nehezen felismerhető, disszonancia íz és illat között. (84/85)

Légli Banyászó Olaszrizling 2015

Parfümös felütésű, de összességében a hordó által uralt illat. Olajos, almás korty, szikár, közepesen hosszú, de kesernyés lecsengés, de nem mandula, hanem hordóízzel. Lehet csak én nem bírom úgy a hordóhasználatot? Mert azon felülszép, de ez szerintem elrontja. / Hordós és ananászos illat, egy kis kovászos kenyérrel. Jó ivású, díszes, sós korty. Szép harmónia íz és illat közt. Az alkohol kilóg, és a hordó leuralja mind ízben mind illatban. (82/83)p80423-213356.jpg

Sabar "Mórocz" Olaszrizling 2013

Tusfürdős felütés, de ez hamar kitisztul, és gyümölcsös, terroirjelleges, kifejező illat lép a helyére, kellemes fűszerességgel. Szép, íves korty, éppen csak egy csöppet olajos, szép, gyümölcsös íz, almával, citrommal, és finom mandulával, ami kifejeződik a lecsengésben is. Még érhet pár évig, de már most szép. / Megosztó bor, 80 és 90 pont között értékeltük. Pozitívum: Elegáns, kifinomult illat. Az íz összhangban van az illattal. Hosszú, érett, gyümölcsös korty, érett savak. Negatívum: pezsgő, friss savak, kirobbanó frissesség ízben, emellett a hordó és az érettség nagyon nem áll jól. Ez egy fiatal rizling, furcsa stílussal (persze kiderült, hogy ez nem igaz). (86/84)

Figula Sáfránkert Olaszrizling 2016

Virágos, kérkedő illat, kis füsttel. Egyszerű, zárkózott íz, gyümölcsös, őszibarackos jegyekkel, fiatal sav, a korty végén mandula. Érezhető, hogy nagyon letisztult, szép ívű, de még nagyon fiatal bor, amiben a friss, gyümölcsös aromák a terroirjegyekkel és hordóval ellentmondásban vannak. Lehet pár év alatt szépen egybeérik, de most még disszonáns, minden profizmusa ellenére. / Virágos illat, kis pisztáciával díszítve, amolyan "nyári temetőbejárat"*. Telt korty, zöldséges, fűszeres ízzel. A szép virágosság ellenére a bor széttart, nem áll össze, és a korty vége egy kicsit kapar. (82/84)

A nyertes egyértelműen Dobosiék Olaszrizlingje volt, második helyen viszont hármas holtverseny alakult ki a Figula, Sabar és Szászi borok közt. Ebből komolyabb következtetést levonni szerintem nem érdemes. A borok különböző érettségi állapotban voltak, és különböző stílusban készültek. Rossz egyik sem volt. Ha legalább ilyen színvonalon készülne az összes magyar bor, ez az ország egy kicsit jobb hely lenne.

*a kifejezés Nagy Tamás barátom szellemi erőfeszítéseit dicséri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr6913858448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása