Sokbor

Blog sok borról

Borklub - Cabernet Franc kóstoló

2018. február 19. 11:25 - varga.daniel.sokbor

A magyar világfajta. Vagy a világfajta, mely új hazára talált. Sok mindennek elmondták már, erényei elvitathatatlanok, de ne feledjük, nem olyan rég Villányban még pont ennek a szőlőnek az alacsony ára okozott sok gazdának fejfájást. Mire képes egy összetartó, jól kommunikáló borászközösség... De nem ez volt ezen az esős szerda estén a kérdés, hanem az: mire képes a Cabernet Franc? (saját értékelés/közös értékelés (saját pont/átlag pont) a már megszokott formátum)

Ancsin Cabernet Franc 2008

Ribizli, hordóaromák, benzines jellege is van az illatának. Visszafogott íz, meggy, paprika, a savak viszont fanyarak, mondjuk jól áll neki. Sose rosszabb Franc-t. / Tiszta fűszer, szép animalitás, nem brettes, gyümölcsös, rövid a korty. Akinek viszont nem tetszett, az csak annyit mondott, még éppen iható. Aztán kiderült, hogy hideg pincébe került, és még mindig nem bomlott le az almasav teljesen, a fanyarság és a hosszú érlelhetőség is ennek köszönhető. (83/83,5)

Gajdos Bio Cabernet Franc 2009

Meggylikőr, poros, földes, érlelési jegyekkel. Fanyar, meggyes-paprikás, poros érzetű, és a tannin is szárít. / Fahéjas, meggyes, illat. Tartalmas, lekváros, málnás korty. Szétesett, durva tannin, a hordó is túl lehetett égetve. Az illata és íze sem stimmel. (83/82)

Ancsin Cabernet Franc 2015

A visszafogott illat idővel gyümölcsösebb arcát mutatja, itt is földes aromák kísérik. Roppanós, friss cseresznye, fiatalos savak, nagyon szépen csúszik, jó ivású, de rövid a lecsengés. / Vaníliás, krémes, ibolyás illat, friss, lendületes, kicsit fanyar korty. Sót, ásványokat is fel vélnek benne fedezni. Egyesek szerint az "ízképe meg van törve", a legcsalódottabbaknak pedig egyszerűen "nem volt Franc élményük". (84/83,5)

Bodri Cabernet Franc 2015 hordóminta

Fűszeres, vaníliás, réteges, nagyon szép az illat felütése, pici illó rondít csak bele. Ez igen! Aztán kiüresedik. És a kortyban sincs semmi ami dicséretet érdemelne. Üres, hordóízű, szárít, durva a tannin. / Szép illat, más semmi. Húz, tapad, igénybe vesz. Aztán kiderül, hogy hordóminta, melyet több mint egy éve palackoztak. Nem csoda hát, ha ilyen állapotban van, maga a bor valószínűleg sokkal szebb. (81/81)

p80214-222057.jpg

Vojtek Cabernet Franc 2012

Bogyósgyümölcsös illat, pici tejjel, szép hordófűszerekkel. A korty kerek, réteges, komplex, hosszú, a tannin szárít és durva. Mintha lenne valami disszonancia a borban, de az erényei felülmúlják a képzavart. (Ezt a bort is hasonlóan értékeltem, mint Ferencziék '13-as Merlot-ját.) / Elázott, üresedő illat, helyenként még Sauvignon Blanc(!) is felsejlik. Ízében sok bőr és animalitás, olajos test, kis zöldesség is érződik, a tannin szárít. A borász nem biztos hogy tudta, mit csinál. (85/82)

Havas & Timár Franom 2012

Kirobbanó, gyümölcsös, gumicukros illat. Sok illóval, a szájban is megérződik, az amúgy átlagos korty kapar, éget. / Nagy szórás (78-88). Bőrös illat, "őrülten vágtázó korty", szép savgerinc, kicsit tapadós tannin. Érett, friss gyümölcsök, technokol, illó, tele hibával, a korty közepén még káposzta is akad. (82/82)

p80214-222126.jpg

Bolyki Cabernet Franc 2013

Krémes, földes, cseresznyebefőttes illatok. Az alkohol nagyon kilóg, de azon túl a bor egyben van, a gyümölcsök túlérettek, de szépek, a tannin sajnos durva. A lecsengés közepesen hosszú, és az alkohol itt is kilóg. / Összetett, szép illat, sűrű, dohányos, krémes, édes hordós korty. (83/84)

p80214-221950.jpg

Tarjányi Cabernet Franc 2011

Gyümölcsös, picit illós, visszafogott, érett illat. Hűvös stílusú. Szép, kerek, érett, az illó és a hordó sajnos a korty végén érződik. / Szép, fineszes, rengeteg fűszerrel, érett, szépen egyben lévő bor. Meggyes-fahéjas íz, szép, bársonyos korty. A tannin egy nagyon picit szárít. (83/84,5)

Ludányi Balázs Cabernet Franc 2012

Poros, paprikás, technokolos illat. Az illó nem szörnyen zavaró, de a gyümölcsök mellől kilóg a kortyban is. A tannin visszafogott. / Ez a bor is megosztó (80-89). Sok-sok gyümölcs! Pirosbogyós gyümölcsök ízben és illatban, kevés tannin. Elégett, égett karamella, azon felül illó és kompót. (81/82,5)

Pósta Cabernet Franc 2012

Egyszerű, visszafogott illat, szárít a tannin, gyümölcsös, de egyszerű korty. (A felfedés megerősítette elméletem, miszerint Póstáéknál a 2013-as év radikális javulást hozott.) / Ez már az est harmadik nagy szórású bora, a pontok 79-től 90-ig terjedtek. Finesz, szép tannin, szilva és fahéj, kerek egész. Harmonikus, minden a helyén van, díszes, szép bor, a hordó talán egy kicsit kilóg. Égett illatú, szétesett ízű, a tannin durva, szárít. (83/83)

p80214-222023.jpg

Ludányi Balázs Cabernet Franc 2013

Karamell, eper, málna, kirobbanó gyümölcs! Roppanós, friss gyümölcs a szájban. A savak, a tannin, a korty mind kerek egész, semmi sem lóg ki, és intenzív, ízes, finom! Csúcsbor. / És végül a negyedik megosztó bor: pontokat 82-92 között kapott. A szélsőségek ellenére a pontok átlaga magáért beszél. Komplex gyümölcs, kerek, bársonyos. Hordó, tannin, sav, fűszerek, gyümölcsök, minden telibe lett találva. Különleges, kiváló bor, de tény, hogy nem tipikus Franc. Szilva, bors, szeder, tea, barack, alma, paprika, eperlekvár. Nagyon összetett. (90/87,5)

A show-t toronymagasan Ludányi Balázs 2013-as Franc-ja vitte el, pedig a sorban ez a bor volt a legkevésbé "Franos". Lám-lám, a három nagy vörös borvidék, Villány, Szekszárd és Eger mind háttérbe szorult egy mátrai virtuóz műremeke mögött. De nekik sincs miért szégyenkezniük. Az egriek közül Bolyki és Tarjányi is szépen szerepelt, és nekem Vojtekék Villányi Franc-ja is tetszett. Ítéletet mondani, következtetést levonni nekem sem jogom, sem képességem nincsen. A megosztó, olykor brillírozó (amikor jó, akkor nagyon jó!), de máskor meg csalódást okozó borokból mindenki arra jut, amire akar. Én pedig köszönöm, hogy ennyivel tapasztaltabb lehettem. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr7313670388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása