Sokbor

Blog sok borról

Díjköteles pótlás

2017. december 18. 13:26 - varga.daniel.sokbor

Az utóbbi pár hét az egyetemi félév vége volt, ilyenkor az embernek nincs sok ideje nemhogy blogolni, de jóformán aludni sem. Szerencsére túl vagyunk rajta, úgyhogy ezúton szeretném bepótolni az elmúlt kb másfél hónap lemaradását. Most a csak úgy, magában kóstolt borokról számolok be, illetve korábban nem publikált posztokat vágok össze ebben a bejegyzésben. Volt egy borászos kóstolónk is, de azt külön bejegyzésben fogom tárgyalni.

p71120-220320.jpg

Törley Excellence Chardonnay Extra Dry

Visszafogott illat citromos jegyekkel és érlelési aromákkal, amik idővel átcsapnak élesztőbe és cukorkába. Egyszerű, citromos jellegű félszáraz érzetű bor, rövid lecsengéssel. Idővel ízében is az élesztő jelenik meg. Közérthető tankpezsgő, ne a mélységet keressük benne, jó behűtve, ünneplésre, locsolásra való. (81/100)

p71120-222343.jpg

Törley Excellence Pinot Noir Rosé

Még a nyári rozéhullámot meglovagolva készítette a Törley az Excellence rozé pezsgőjét. Sok óriásplakát után most élőben is megismerkedhettünk vele. Meggyjoghurt illatú. Meggyes, gyümölcsös, félszáraz érzetű a korty. Savai sem egydimenziósak, közepes lecsengésű, a korty vége pedig egészen vajas formát ölt. Nem hiszem, hogy tankpezsgőből sokkal többet ki lehetne hozni. (83/100)

img_20171120_224426.jpg

Zsadányi TKJ Gyöngyöző Rozé 2015

borvacsoránkon már kóstolt rozénak futottunk neki még egyszer.  Pinot Noir és Furmint, sokan csinálják ilyen alapanyagból a gyöngyöző rozéjukat Tokajban, és tényleg működik. A Furmint az ásványosságot és a savakat, a Pinot Noir a gyümölcsöket hozza. A bor illata közepesen intenzív, epres, egy pici földességgel. Íze nagyon gyümölcsös, eper- és meggyszörpszerű, pici ásványossággal a korty végén. A frissességért pedig a még két évesen is sokrétű, üde savak és a hozzáadott szénsav felel. Finom, tartalmas, frissítő, sőt, példaértékű gyöngyöző rozé, és ennyi pénzért (2000 Ft, pincearon.hu) egyértelmű Best Buy. Borászok, figyelem, lehet tanulni! (88/100)

p71125-003657.jpg

Szent István Korona Etyek-Budai Sauvignon Blanc 2016

Sokszor adom azt a tanácsot, hogy borvásárlásnál kerüljük a nemzeti jelképeket. Most viszont mégis leemeltem a polcról egy "nemzeti palackot". Illata tipikus Sauvignon Blanc, azaz csak lenne, a megszokott "tömegsauvignon" illata nagyon visszafogottan hozza, és szerintem van egy kis irsais jellege is. Íze is egyszerű, lehetnének frissebbek a savai, és a citrom mellett van egy kis sörös mellékíze is. Hé, óvatosabban a fajtaélesztővel! A bor egyébként fröccsbornak jó, ennyi pénzért pedig jó vétel. Merthogy akciósan 500(!)-ért raboltam el a Tesco polcáról. Viszont túl sok élveznivaló nincs benne, egyetlen erénye, hogy rikító hibája sincs. A pont így végül (78/100)

p71120-212110.jpg

Csutorás Egri Csillag 2016

Illatos, zöldfűszereket érezni illatában. Vékony, kecses, könnyen csúszik, szép egyensúly, rövid a lecsengése, ízében főleg grépfrút érződik. Érthető, finom, sose rosszabb Egri Csillagot. Összetétel: Mézes Fehér, Furmint, Leányka. (83/100)

p71104-141704.jpg

Vallis Qietus Viognier Vaucluse NV

Minden Viognier-elfogultságom ellenére ez egy rossz bor. Az elején szép illata van, banános, mangós, fehérrózsás, de ez hamar elmúlik, , és utána nem marad más, mint a fülledtség - illatban és ízben egyaránt. Kinek volt az ötlete egy Viogniert műanyagdugóval lezárni? Pontozásra alkalmatlan.

p71203-060104.jpg

Lidl Soave Classico 2015

100% Garganega szőlőből készült, palackozva Németországban műanyagdugóval, tehát alsó polcokra szánt tétel. Illata egyszerű, visszafogott, kicsit fanyar, Olaszrizlingre emlékeztet. Íze sem bonyolult, grapefruit, citrom jegyekkel találkozhatunk. Savhangsúlyos, savai nem túl összetettek, de nem is harsányak, lecsengése közepesen hosszú. Idővel pedig még ezek a savak is finomulnak, egyszerűen csak jól iható lesz, csúszik, mint az egyszeri VIK-es hallgató. Pénzünkért egy élvezhető, egyszerű bort kapunk, ha még kapunk, én is az utolsó palackok egyikét emeltem el. (82/100)

p71120-214307.jpg

Csutorás "Almagyar" Pinot Noir 2016

Animális felütés után földes jegyek, mögöttük egy kevés bogyósgyümölcs bújik meg. Íze áfonyás, a tanninok és a savak még nagyon fiatalok, szárít és savanyú, főleg a korty vége. Érdemes ezt a bort elrakni még pár évre, és később visszakóstolni, mert érződik, van benne kraft, de most még nagyon fiatal. (81/100)

p71209-054424.jpg

Tesco Simply Villányi Portugieser 2015

Szinte minden ellene szól. Tesco saját márkás. Portugieser. Villányból. Nagyon olcsó. Termelte és palackozta: H-0129. Aminek ha utánanézünk, kiderül, hogy a Csányi Pincészet, így már azért érthető, ha egy jó ár érték arányú bort vizionálunk a palackba. És igazából ezt is kapjuk.  Illata meggyes, ibolyás, szegfűszeges, jellegzetes Portugieseres. Nem kirobbanó, de nem is visszafogott. Íze egyszerű, szilvás, tannin van benne, de szép és dinamikus, belesimul a kortyba, lecsengése közepesen hosszú. Mégis, van az embernek némi hiányérzete. A savak túlságosan is visszafogottak, és a tanninon és a fajtajelleges ízvilágon túl nem sokat mutat, bár ez lehet a fajta, és nem a bor hibája. Ez egy közérthető, élvezhető, egyszerű bor, de mélységet ne keressünk benne. (80/100)

legenda.png

Szeleshát Legenda 2015

Bordeauxi fajták cuvéeje, de ahhoz képest Kadarka színű a bor. Aztán kiderül, hogy azért, mert a kadarkák ligájában játszik. Tömény meggyjoghurtos illatot áraszt. Nagyon élénk a szájban, csak pont annyi tannin van bene, amenyi ad neki némi struktúrát, de a gördülékenységében nem kadályozza. A savai is nagyon szépek, ízében joghurt, szeder és ribizli lelhető fel, szerencsére nem visszafogottan. Ez egy nagyon jó könnyű magyar vörösbor, hát még ennyiért. 1200 Ft-ért egyértelmű Best Buy, és (86/100)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sokbor.blog.hu/api/trackback/id/tr5613504109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása